Megereszkedett mell - mellfelvarrás

Pár szóban a mellfelvarrásról

Klinikai tartózkodás: 1 éjszaka
Zuhanyzás: pár nap múlva
Protektív melltartó: több hétig
Végleges eredmény: kb. 4-6 hónap elteltével

Mellfelvarrás – megoldás a megereszkedett mellek problémájára

Enyhén megereszkedett mellek esetében mellimplantátum beültetése eredményez szép hatást, valamint a mell korábbi formájának elérése is így válik lehetővé – lásd a mellnagyobbítás link alatt.

A mellek mérsékelt vagy nagyobb mértékű megereszkedése, és a bőr nem megfelelő mérete esetében, a bőrköpeny kicsinyítése, azaz mellfelvarrás jöhet szóba a mellállomány megtartásával (szövetredukció nélküli kisebbítés).

Igen kicsi, de erősen lógó mellek esetén a mellfelvarrás és mellnagyobbítás kombinált alkalmazása a választandó beavatkozás. A mellfelvarrást ilyenkor a szép végeredmény érdekében mellnagyobbítással - szilikon implantátum beültetésével kell kiegészíteni.

Mellfelvarrásra többnyire szülést, szoptatást, illetve nagyobb arányú fogyást követően kerül sor a mell megereszkedése, alakjának vagy tapintatának megváltozása (puhaság) miatt.

A keblek megereszkedéséért mindig a mirigyállomány, a bőr, ill. a kötőszövetes tartószerkezet elégtelensége (megnyúlása, rugalmatlanná válása) a felelős, soha nem az izomzat, így a testmozgás önmagában nem segít az emlők formáján.

A műtét során eltávolítjuk a fölösleges bőrt, az emlőállományt visszahelyezzük eredeti helyére és belső öltésekkel, valamint a bőr megfeszítésével helyben tartjuk. A műtét általában altatásban, ritkábban helyi érzéstelenítésben végezhető.

A mellfelvarrás végezhető csak a bimbóudvar körüli metszésből, a bimbó udvar körüli metszésből és e mellett egy függőleges metszésből; és lehetséges a fentiek szerint elvégzett metszéseket még egy vízszintes metszéssel kiegészítve fordított „T” alakú metszésből is. A beavatkozás során eltávolítjuk a bőrfelesleget, majd az emlőállományt varratokkal tömörítve a mellnek új formát adunk a kívánt magasságban. Ezáltal a bimbóudvar és a mellbimbó is megfelelő magasságba kerül. Eközben szükség szerint elvégezhető a bimbóudvar kisebbítése. A kevesebb és kevésbé látható heg érdekében az esetek kisebb részében végezhető  az úgynevezett “rövid heggel járó“ mellfelvarrás, ami egy másik típusú beavatkozás. Ez a műtét aránylag kis bőrfelesleg esetében végezhető.

Mellfelvarrással egybekötött mellkisebbítésre akkor lehet szükség, amikor a mell feszességének elvesztése és megereszkedése mellett nagysága nem illeszkedik a test arányaihoz. Sok hölgyet esztétikailag zavar, hogy keblei megereszkedtek és méretileg nagyok; számukra a mellfelvarrással egybekötött mellkisebbítés jelentheti a megoldást.

A metszéseket a bőr alatti szövetben és a bőrben vezetett, kívülről nem látható finom tovafutó varratokkal zárjuk, amelyeket később teljesen eltávolítunk vagy felszívódó fonal használata esetén azok önmaguktól felszívódnak. A műtét végén speciális steril tapaszokkal rögzítjük a melleket és a sebszéleket, hogy súlyuknál fogva ne feszítsék, húzzák a varratokat; ezáltal már a kezdeti időszakban optimális hegesedés érhető el.

A műtét után

A mellfelvarrást követően pácienseink általában egy éjszakát töltenek a Klinikán, majd másnap hazamehetnek. Sebkontrollra meghatározott időközönként kell visszajárni, a kisebb kötéseket azonnal eltávolítjuk.

Amennyiben mégis hosszabb benntartózkodás válik szükségessé, úgy a beteg tapasztalt személyzetünk szakértő gondoskodására számíthat.

A beavatkozást követően, amint a csöveket eltávolítjuk, azonnal lehet zuhanyozni.

A varratszedés általában 2-3 hét elteltével történik, az alkalmazott varratoktól függően. Gyakran használunk felszívódó varratokat, ilyenkor nincs szükség varratszedésre.

A beavatkozást követően erős tartást biztosító speciális melltartó viselése javasolt több héten át. Ilyen speciális melltartót minden páciensünknek ajándékba adunk a műtét utáni első időszakra. A későbbi időszakban már más melltartók (pl. sportmelltartók) viselése is elegendő.

Az első hetekben kerülni kell a hirtelen mozdulatokat (nyújtásokat, feszítéseket) és csak óvatosan szabad a felkart mozgatni. Hason fekvés helyett inkább háton fekve szabad aludni, elősegítve ezzel a belső sebgyógyulás folyamatát.

A műtét utáni 2 hónapban rendkívüli óvatossággal kell ügyelni a mellekre, mindenféle megerőltetés kerülendő; csak a páciens mindenkori állapotának megfelelően végezhető bárminemű sporttevékenység vagy házimunka (pl. vasalás, ablaktisztítás) is.

A teljes gyógyulás kb. 6 hónapot vesz igénybe. Megfelelő ápolás mellett a sebek helyén ekkorra már csak vékony, finom hegvonalak látszanak. A finom hegek pigmentálódásának (elszíneződésének) elkerülése érdekében a műtéti területeket óvja; védje őket az intenzív napsugárzástól!

A beavatkozás után egy évvel célszerű egy mammográfiás vizsgálatra sort keríteni annak érdekében, hogy megfelelően lehessen értékelni majd a jövőbeli szűrővizsgálatok eredményét. Ugyanezért javasoljuk, hogy a műtét előtt is történjen ilyen vizsgálat.

A dohányzás és a gyakori testsúlyváltozás szintén kerülendő. Nagyobb méretű mellek esetén tartós melltartóviselés ajánlott, ezáltal jelentősen késleltethető a bőr ismételt kinyúlása (amit ismét műtéttel lehet majd megoldani). Sportoláshoz minden esetben viseljen melltartót!

A beavatkozás nem befolyásolja a későbbi terhesség esetén a szoptatás képességét. Esetleges újabb terhességet követően ismételten kialakult lógó mell újabb korrekciója változatlan kockázati tényezőkkel számolva, minden nehézség nélkül elvégezhető.

A plasztikai műtét eredménye

A beavatkozással minden esetben a lehető legoptimálisabb, legszimmetrikusabb végeredmény elérésére törekszünk.

A műtétet követően a legtöbb hölgy teljesen új életérzésről számol be, hiszen megszűnik az az ok, amely korábban olyannyira zavarta és gátolta, külsejének pozitív irányú változása pedig mások számára is észrevehető. Sokszor már a hölgyek testtartásának megváltozásán is jól látható a siker. A beavatkozást megelőzően előreejtett vállakkal járó-kelő páciens a műtét utáni kontrollra már kiegyenesedve, büszkén érkezik.

A műtéthez szükséges vizsgálatok altatás esetén

Laborvizsgálatok:

  • Teljes vizelet
  • Vércsoport
  • Vérkép, süllyedés
  • Vérzési, alvadási idő
  • Prothrombin idő
  • Serum Creatinin, Urea, Nitrogen
  • Serum K, Na, vércukor
  • GOT, GPT, GGT

12 elvezetéses EKG
Mellkas röntgen (45 éves kor felett, 1 évnél nem régebbi)
Emlő UH (1 évnél nem régebbi)

 

Bejelentkezés konzultacióra >>>

Igen, további információt szeretnék!